Despite my ketidak-kegemaran memasak, saya gagahkan jua mencuba eksperimentasi di dapur dengan resipi-resipi yang dicopy-paste dari Internet. Nota:
Ø Lepas ni tak masak ayam masak merah dah! Asyik tak jadi je
Ø I love memasak sotong
Ø Anything with santan or daging masih belum berani di cuba
Ø My begedil rocks!
Ø My bitterballen nasi menjadi, walaupun tawar
Ø I don't like to cook main course, anything on the side I like (re: begedil or goreng2 campak2)
Di sini I would like to share the resep bitterballen nasi:
2 ulas bawang putih - dicincang
2 sudu makan tepung gandum
150 ml air
½ kiub ayam
3/4 sudu teh garam
¼ sudu teh serbuk lada sulah
300 gm nasi putih (ala belasah je lah 4 senduk nasi)
25 gm lobak merah - dipotong dadu dan direbus
25 gm sayur buncis (5 batang) - direbus dan dihiris halus
30 gm keju parut
2 sudu makan marjerin untuk menumis
Minyak untuk menggoreng
BAHAN SALUT:
1 biji telur
75 gm tepung goreng serbaguna
CARA-CARA:
1. Tumis bawang putih sehingga naik bau (tumis with marjerin not oil please!). Masukkan tepung gandum. Aduk cepat sehingga berketul².
2. Masukkan air sedikit demi sedikit sambil dikacau hingga licin.
3. Masukkan kiub ayam dan lada sulah. Kacau lagi.
4. Masukkan nasi, lobak merah, buncis dan keju. It will look like nasi goreng with extra kanji
5. Bentukkan bulat dan celupkan di dalam kocok telur & gulingkan di atas tepung goreng.. Lakukan sekali lagi.
6. Goreng sehingga kuning keemasan.
7. Makan! Cicah with sos cili jika dapat chef yang serba tawar macam saya. hehe
Sekian terima kasih. Weekend ni saya belum pasti nak cuba masak apa.
No comments:
Post a Comment